Uusi sporttiklinikka hoitaa tehokkaasti ja nopeasti urheilijan terveyttä

Uusi sporttiklinikka hoitaa tehokkaasti ja nopeasti urheilijan terveyttä

4411
Porvoon Lääkärikeskus
Sporttiklinikan tiimiin kuuluvat lääkärit Christer Lybäck (vas.), Carl Lybäck ja Iiro Välimäki iloitsevat siitä, että Porvoon Lääkärikeskuksella on myös huippulaittein varustettu korkeatasoinen leikkaussali, jossa voidaan tehdä hyvinkin vaativia leikkauksia.

Porvoossa toimii pitkälle urheiluun erikoistunut terveydenhuoltopalveluiden yksikkö. Se on Porvoon Lääkärikeskuksen uusi sporttiklinikka, jonka kaikki palvelut ovat olleet aiemminkin saatavissa. Nyt ne on punottu yhteen toimivaksi kokonaisuudeksi, joka palvelee asiakkaita monipuolisesti, nopeasti ja tehokkaasti.

Sporttiklinikan palvelua voi pitää urheilijan työterveyshuoltona. Siihen kuuluu sekä ennaltaehkäisy että mahdollinen vammojen hoito. Työn onnistumisen kannalta on erittäin tärkeää, että toiminnasta vastaa moniammatillinen, saumattomasti yhdessä toimiva tiimi. Työssään se voi hyödyntää lisäksi koko lääkärikeskuksen henkilöstön laajaa osaamista.

Jo useat paikalliset urheiluseurat ovat tehneet jäseniään koskevan sporttiklinikkasopimuksen. Palvelu on kuitenkin avointa kaikille siitä kiinnostuneille.

Sporttiklinikan tiimiin kuuluvat liikuntalääketieteeseen erikoistuva lääkäri Iiro Välimäki, ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Christer Lybäck, ortopediaan erikoistuva lääkäri Carl Lybäck, käsikirurgi Matti (Masi) Mustaniemi, fysioterapeutit Heidi Niemi, Jari Tissari ja Nora Liljestrand sekä leikkaussalin vastaava hoitaja Minna Lehesniemi.

Eri ikäisten urheilijoiden tuki- ja
liikuntavammojen hoito on
äärimmäisen vaativaa.

Tiimiläisillä itsellään on vahva kiinnostus urheiluun sekä urheilijan terveyteen ja vammoihin liittyviin tekijöihin. Lajikohtaisten vaatimusten ja riskien tunteminen antaa parhaan pohjan hoito- ja kuntoutustyölle.

Varhainen huolellinen arvio

Kun urheilu on työtä, terveyteen, riskeihin ja vammoihin suhtaudutaan asiantuntijoiden mukaan aina koko lailla toisin kuin yleisesti tehdään.

– Urheiluvammasta on tärkeintä saada nopeasti oikea arvio. Aikaa odotteluun ei ole, joten diagnosointiin on käytettävä heti kaikki tarvittavat apukeinot, yleensä röntgen ja magneettikuvaus, kun kyseessä on tuki- tai liikuntaelimen vamma.

Useaan vaivaan on hyvä hoitovaihtoehto

Asiantuntijat muistuttavat, ettei leikkaus läheskään aina ole tarpeellinen saati ensimmäinen toimenpide. Vaikka se olisikin tarpeen pitkällä tähtäimellä, ajankohtaa pitää harkita muun muassa sen suhteen, missä kohtaa pelikautta ollaan menossa. Esimerkiksi käsi voidaan saada pelikuntoon fysioterapian tai teippauksen avulla kauden loppuun saakka, jolloin leikkaukselle on aikaa.

– Jokainen tapaus on todella yksilöllinen. Varsinkin urheilijoille tulee myös vammoja, joiden hoidosta ei ole yleisiä suosituksia. Useaan vaivaan on olemassa hyvä hoitovaihtoehto.

Sporttiklinikan ortopedit ovat tunnettuja erittäin vaativan tähystyskirurgian tekijöinä. Sillä voidaan korjata monia vammoja ja riskit ovat selkeästi pienempiä kuin avoleikkauksessa. Myös kuntoutus etenee reippaammin.

Ennaltaehkäisyä ja opastusta

Ennaltaehkäisevää toimintaa on esimerkiksi perusteellinen urheilijan terveystarkastus. Jos siinä ilmenee jotain erityistä, asiakas voidaan lähettää vaikka fysioterapeutille tai jatkotutkimuksiin. Seuroille järjestetään myös esimerkiksi ensiapukursseja ja luentoja.

Sporttiklinikan ammattilaiset ovat uudesta työmuodosta innoissaan

– Eri ikäisten urheilijoiden tuki- ja liikuntavammojen hoito on äärimmäisen vaativaa. Kun pystymme tekemään sen laadukkaasti, on selvää, että jokainen asiakas voi odottaa saavansa meiltä monipuolista huippuosaamista kaikkiin tarpeisiinsa. Lisätietoja saat helposti soittamalla ajanvarausnumeroomme tai pistäytymällä paikan päällä.

Yhteystiedot

Porvoon Lääkärikeskus
Näsin koulukatu 2
06100 PORVOO
Puh. 019 5211 500
www.porvoonlaakarikeskus.fi

 

Osallistu lukijakilpailuun tästä