Kuvantamisen kärjessä jo 90 vuotta

Kuvantamisen kärjessä jo 90 vuotta

3414
Mehiläinen Töölö
Mehiläinen Töölön radiologi Miia Holmström suorittaa sepelvaltimoiden tietokonetomografiatutkimusta Suomessa yksityissektorilla harvinaisella laitteella.

Töölön Mehiläisessä vietetään tänä vuonna kuvantamisen 90-vuotisjuhlavuotta. Vuosien saatossa kuvantaminen on kehittynyt jättiharppauksin. Mehiläinen on ollut monessa edelläkävijä yhdistäen kansainvälisen huippuosaamisen talon arvokkaisiin perinteisiin.

Tälle vuosikymmenelle ajoittuu Mehiläisen kuvantamisessa monta merkittävää uudistusta. Viimeisin niistä on viime vuonna käyttöön otettu sydämen sepelvaltimoiden tietokonetomografia. Pääkaupunkiseudulla ei tätä palvelua ole saatavissa miltään muulta terveydenhuollon yksityispuolen toimijalta.

Sepelvaltimoiden tietokonetomografiaa Mehiläinen Töölön kuvantamissektorin esimies, terveystieteiden maisteri Riitta Tahraoui kuvaa helpoksi, nopeaksi, yksinkertaiseksi ja potilaalle kivuttomaksi tutkimukseksi. Ajan tutkimukseen saa viikon sisällä. Sädeannos tutkimuksessa on matala.

– Tutkimus sopii erinomaisesti sepelvaltimotaudin poissulkemiseen matalan riskin potilailla. Yksityiskohtainen 3D-data mahdollistaa pientenkin rakenteiden tarkastelun. Tutkimuksella voidaan todeta merkityksettömät ahtaumat, tehdä sepelvaltimotautidiagnoosi sekä aloittaa tarvittavat toimenpiteet. Merkittäviltä vaikuttavat ahtaumat sekä mahdolliset sivulöydökset menevät jatkokäsittelyyn.

Mehiläisen tutkimus on aina yksilöllinen

Mehiläisessä jokainen tutkimus toteutetaan yksilöllisesti potilaan oireiden ja lähettävän lääkärin kysymyksenasettelun mukaisesti. Kuvat tutkii ja arvioi aina tiettyyn alaan erikoistunut radiologi, niin myös sepelvaltimoiden tietokonetomografiassa. Kuvien perusteella potilaan sepelvaltimotaudin riski ja mahdollinen taudin etenemisen ennuste luokitellaan asteikolla 1–5. Taudin määrittely voidaan tehdä tarkemmin kuin sydämen rasituskokeessa.

– Kuvat antavat potilaalle myös arvokasta konkreettista tietoa siitä, miten omilla valinnoilla, kuten liikunnalla, ravinnolla ja tupakoinnilla, voi vaikuttaa terveyteensä, Riitta Tahraoui muistuttaa.

Magneetti- ja tietokonetomografiatutkimuksia tehdään Mehiläinen Töölössä ajanvarauksella arkipäivisin aamusta iltaan erikoislääkärin lähetteellä. Nivelten kartiokeila-, röntgen- ja ultraäänitutkimuksia tehdään myös viikonloppuisin. Lastenradiologin palvelut ovat käytettävissä kaksi kertaa viikossa.

Kuvantamisen vaihtoehtoja

Tietokonetomografia on hyvä tutkimusmenetelmä sydämen sepelvaltimoiden, vatsan, luuston ja ilmaa sisältävien rakenteiden tutkimisessa (keuhkot ja paksusuoli).

Magneettikuvauksella tutkitaan pehmytkudoksia, niveliä, luustoa, hermoja ja verisuonia. Menetelmän vahvuus perustuu hyvään pehmytosien erotuskykyyn. Siinä saadaan erittäin tarkkoja kolmiulotteisia kuvia kaikkialta kehosta. Potilaille ei ole todettu aiheutuvan menetelmästä haittavaikutuksia.

Kartiokeilakuvaus on ortopedisessa kuvantamisessa maailmanluokan uutuus.  Sillä saadaan poikkeuksellisen tarkkoja 3D-kuvauksia raajojen luista niin murtumadiagnostiikassa kuin painonvarauksen alla jalkakirurgisissa ongelmissa. Varjoainetehosteisena kartiokeilakuvauksella saadaan koko nivelen rustoista ja nivelkierukoista kolmiulotteinen kartta 0,2 mm tarkkuudella. Potilas istuu tai seisoo 18 sekuntia kestävän kuvantamisen aikana. Näin myös ahtaanpaikan kammosta kärsivät voivat saada tarkan kuvan esimerkiksi polvensa rustotilanteesta. Kartiokeilakuvantamista käytetään myös poskionteloiden sekä kasvojen luiden ja hampaiston kuvaukseen.

Mammografia eli rintojen röntgentutkimus mahdollistaa rintasyövän löytämisen varhaisessa vaiheessa. Tulosta täydennetään ultraäänellä.

Luukuvaukset eli perinteinen röntgenkuvaus on edelleenkin monen asian ensisijainen tutkimusmuoto.

Yhteystiedot

Mehiläinen Töölö
Kuvantaminen
Pohjoinen Hesperiankatu 17 C
00260 Helsinki
Tutkimukset ajanvarauksella ma–pe klo 7.30–20
Ajanvaraus ja tiedustelut joka päivä klo 7–20 puh. 010 414 00 tai 010 414 4525
www.mehilainen.fi

 

Osallistu lukijakilpailuun tästä