Selkävaivan taustalla usein liikekontrollin ja faskiakalvojen toimintahäiriöitä

Selkävaivan taustalla usein liikekontrollin ja faskiakalvojen toimintahäiriöitä

3564
Eija Fors-Virtanen
Eija Fors-Virtasella on yli 20 vuoden kliininen kokemus potilastyöstä.

Alaselkäkivuista vain 10 % voidaan Eija Fors-Virtasen mukaan selittää lääketieteellisesti MRI- tai röntgen tutkimuksilla. Eija on kouluttautunut Englannissa yliopistossa kiropraktikoksi, ravitsemustieteiden maisteriksi ja akupunkturistiksi sekä Suomessa fysioterapeutiksi ja OMT-fysioterapeutiksi.
– Selkävaivojen taustalla on usein epäspesifisiä syitä, joihin kuuluvat mekaaniset, toiminnalliset selkävaivat, joissa havaitaan liikehäiriöitä ja liikkeen kontrollin häiriöitä. Spesifisiin lääketieteellisiin syihin kuuluvat hermojuuriongelmat neurologisine löydöksineen, murtumat, kasvaimet ja synnynnäiset epämuodostumat. Liikehäiriöt ovat yhteydessä faskiakalvo- tai fasettinivelperäisiin ärsytyksiin ja välilevyongelmiin, jolloin löydöksenä on kivulias ja rajoittunut liikesuunta. Liikekontrollin häiriössä selän aktiivisten liikkeiden kontrolli heikkenee. Virheellinen liikekontrolli aiheuttaa virheellisiä ryhtiasentoja ja selän liikkeitä, jotka kuormittavat kudoksia epäsymmetrisesti ylläpitäen kipua.

Hoito vaatii monipuolista erityisosaamista

Liikekontrollin häiriöistä johtuva lannerankakipu ja sen toiminnallinen haitta ovat Eijan mukaan hoidettavissa, mutta vaatii erityistä kliinistä osaamista ja tietoa.
– Epäspesifisissä selkäkivuissa räätälöidyillä täsmäharjoitteilla ja yhdistelmähoidoilla saadaan usein paras hoitotulos. Kipua voivat ylläpitää myös ei-mekaaniset syyt, jotka ovat yhteydessä kivun sentraaliseen sensitisaatioon, mikä on yhteydessä erilaisiin elämän stressitekijöihin. Kipujen pitkittyessä niihin ei totuta vaan herkistytään, jolloin kivun pelko saattaa alkaa hallita elämää. Siksi tarvittaessa annetaan myös ohjeita elämän ja kivun hallintaan sekä ravitsemusneuvontaa.

Yhteystiedot

Antioksidanttiklinikka
Kruunuhaan Lääkärikeskus
Kaisaniemenkatu 1 B, 00100 Helsinki.
Puh. (09) 622 6450

Orton
Tenholantie 10, 00280 Helsinki.
Puh. (09) 4748 2705
www.orton.fi

Espoon Kiropraktikko-, OMTFysioterapia-
ja Akupunktioklinikka
Tapiolan Keskustorni, 3krs.
Puh. 044 273 7542
www.kuntoutusrehaboptima.fi

 

Osallistu lukijakilpailuun tästä