Pienennä hiilijalanjälkeäsi ja säästä rahaa

Pienennä hiilijalanjälkeäsi ja säästä rahaa

1702
Vastuullinen kuljettaja Esami

Opiskelemalla turvallista ja samalla taloudellista ajotapaa autoilija voi säästää merkittävästi niin luontoa kuin omia kulujaan. Nyt opiskeluun on tarjolla tehokasta täsmäkoulutusta.

Suomalaiset autoilijat ovat ajotapakouluttaja Esa Mikkolan mukaan koko lailla tietämättömiä siitä, miten paljon heidän autonsa kuluttaa polttoainetta ja paljonko sen pitäisi ohjearvojen mukaan kuluttaa. Mikkola kehitti 1990-luvun puolivälin jälkeen EcoDriving-konseptin. Se integroitiin myös autokoulujen opetusohjelmiin ja levisi Suomesta muihin Pohjoismaihin ja Viroon.

Esami EcoDriving Esa Mikkola
Esa Mikkola kehitti 1990-luvun puolivälin jälkeen EcoDriving-konseptin.

– Ajokortin haltijoille ei tällaista koulutusta ole kuitenkaan ollut tarjolla. Nyt kenellä tahansa on mahdollista osallistua ajotapakoulutukseen pääkaupunkiseudulla. Koulutus on suunnattu kaikille autoilijoille, niin yksityishenkilöille kuin yrityksille, joille voidaan räätälöidä oma, myös ajallisesti mahdollisimman tehokas ohjelma.

Jokainen voi säästää

Uusista autoista ilmoitetaan aina kolme kulutustietoa: yhdistetty kulutus, maantiekulutus ja kaupunkikulutus. Näihin arvoihin on Mikkolan mukaan mahdollista päästä taloudellisen ajotavan avulla.

– Suomalainen autoilija ajaa keskimäärin 18 000 kilometriä vuodessa. Samalla autolla voi ajotavasta riippuen säästää polttoainekuluja keskimäärin 10–15 prosenttia ja huoltokuluja 200–300 euroa. Koulutuksen tehoon perustuva laskelma ei ole vielä koskaan pettänyt. Yllättävää on ollut se, että samoissa liikenneolosuhteissa ajoaika yleensä lyhenee järkevän ajotavan avulla. Tämä kaikki hämmästyttää usein kokeneitakin kuljettajia.

Esa Mikkola Ajotapakoulutus
Kulutusta voi pienentää vähentämällä kaasua tullessa liikennevaloihin.
Turvallisuus on ykkösasia

Esa Mikkola korostaa, että koulutuksen myötä haetaan ensisijaisesti turvallista ajotapaa. Tavoitteena on poistaa turhat riskit ajamisesta ja turhat litrat kulutuksesta menettämättä mitään.

– Koulutuksen yhteydessä tehdään aina riskianalyysi, josta voidaan ennustaa myös, millaiseen kolariin autoilijan ajotyyli voi hänet mahdollisesti viedä.

Vastuulliseen autoilijaan Mikkola liittää kolme adjektiiviä: turvallinen, taloudellinen ja sosiaalinen, millä hän tarkoittaa koko liikenteen joustavaa huomioimista.

– Auton valinnalla on tietenkin aina vaikutusta taloudellisen ajon toteutumiseen.

Näin koulutus etenee

Taloudellisen ajon ajotapakoulutus toteutetaan ennen-jälkeen-mallilla.

Autoilija ajaa kouluttajan kanssa noin puolen tunnin lenkin omalla tutulla tyylillään. Ajotietokoneen avulla todetaan polttoaineen keskikulutus, jota verrataan testiauton kulutusnormiin, ja reitiltä mitattu keskinopeus. Ajon jälkeen kuljettaja saa kirjallisen palautteen omasta ajotavastaan. Siinä todetaan henkilökohtaiset riskitekijät ja polttoaineen kulutukseen vaikuttavat asiat sekä annetaan ohjeet turvallisempaan ja taloudellisempaan ajamiseen. Sen jälkeen harjoitellaan analyysissä esiin tulleita asioita ja tehdään uusi ajolenkki.

– Tavoitteena on saada autoilija seuraamaan ajotyyliään ja kun tulokset ovat selkeät, kukapa ei motivoituisi ottamaan käyttöön saamaansa oppia, toteaa Esa Mikkola. Koulutus toteutetaan kouluttajan autolla, joko manuaali- tai automaattivaihteistolla.

Lähde kokeilemaan

Jos olet kiinnostunut ajotapakoulutuksesta, ota sähköpostitse yhteyttä Esamiin info@esami.fi ja kerro asuinpaikkasi. Yhdessä sitten sovitaan, milloin ja mistä koulutus alkaa. Nonstopina pyörivä koulutus kestää puolitoista tuntia ja maksaa yksityishenkilölle 120 euroa + alv 24 % = 148,80 euroa.

– Yritykset voivat myös säästää energiaa, ympäristöä ja merkittäviä summia rahaa perehdyttämällä henkilökuntansa turvalliseen ja taloudelliseen ajotapaan, toteaa Esa Mikkola.

Vastuullinen kuljettaja
  • säästää polttoainetta
  • vähentää hiilidioksidipäästöjä
  • parantaa liikenneturvallisuutta
  • vähentää huolto-, korjaus- ja rengaskustannuksia
  • vähentää kuljettajan stressin tunnetta liikenteessä
  • lisää matkustusmukavuutta
  • kohentaa yrityskuvaa erityisesti silloin, kun autossa on yrityksen tunnukset

(Lähde: Motiva: Viisaita valintoja autoiluun)

Yhteystiedot

Tiedustelut ja ilmoittautumiset:
info@esami.fi
www.ajotapa.eu

 

Osallistu lukijakilpailuun tästä