Naisen terveys on kokonaisvaltaista hyvinvointia

Naisen terveys on kokonaisvaltaista hyvinvointia

3829
Mehiläinen Myyrmäki
Radiologian erikoislääkäri Kari Piispanen muistuttaa, että mammografiatutkimukseen liittyy haittana säderasitus. Hyöty puoltaa tutkimuksen tekemistä kuitenkin heti 40 ikävuoden jälkeen ja yleensä henkilön syöpäriskiarvion pohjalta suositellaan kahden vuoden tarkastusvälejä. Kuvassa mukana röntgenhoitaja Minna Luoto.

Naisen elinkaari murrosiästä vanhuuteen sisältää monia kohtia ja kokemuksia, jotka voivat horjuttaa hyvinvointia sekä aiheuttaa epätietoisuutta ja huolta. Silloin on luonnollista varata aika asiantuntevalle lääkärille ja saada häneltä opastusta sekä tarvittaessa yksilöllisesti suunniteltua hoitoa.

Gynekologista luottolääkäri

Kuukautisiin liittyvät vaivat saattavat tuoda murrosikäisen tytön ensi kertaa gynekologin vastaanotolle.

– Oireenmukaisten hoitojen lisäksi apua voi saada esimerkiksi ehkäisypilleristä. Nuorella voi olla myös huoli oman kehon normaaliudesta tai vaikka raskauden ehkäisystä. Pillereiden lisäksi ehkäisyyn voidaan suunnitella esimerkiksi kohdunsisäistä ehkäisintä, kierukkaa tai ihon alle laitettavia kapseleita. Esimerkiksi hormonikierukka on luotettava ehkäisykeino ja sillä saadaan monesti vuodot niukkenemaan tai loppumaan kokonaan, kuvaa gynekologi Niina Sahrakorpi Mehiläisestä.

Hormonikierukan ehkäisyteho kestää ainakin viiden vuoden ajan. Saatavilla on myös erityisesti synnyttämättömille naisille kehitetty hormonikierukka, joka voidaan laittaa kolmeksi vuodeksi. Hormoniton vaihtoehto on kuparikierukka. Ihon alle laitettavat kapselit ehkäisevät raskautta valmisteesta riippuen kolmesta viiteen vuotta.

– Keski-iässä naiselle voi tulla tyypillisesti erilaisia vuotohäiriöitä ennen kuin kuukautiset jäävät pois keskimäärin 50 vuoden tienoilla. Yksilöllinen vaihtelu on kuitenkin suurta. Vaihdevuosiin voi liittyä kuumia aaltoja, mielialavaihteluita ja unettomuutta. Muistikin voi vähän takkuilla. Oireita voi helpottaa hormonihoidolla, esimerkiksi pillereillä, laastareilla tai geeleillä. Hoidon tavoitteena on elämänlaadun parantaminen.

Niina Sahrakorpi muistuttaa, että hoito on aina yksilöllistä.

– Osa naisista ei tarvitse tai halua hormonihoitoa. Vaihdevuosien jälkeen emättimen limakalvo ohenee ja voi tulla ongelmia esimerkiksi yhdynnässä ja virtsan karkailu voi lisääntyä. Vaihtoehtona voi tällöin olla esimerkiksi vain paikallisesti vaikuttava hoito limakalvolle. Tässä elämänvaiheessa on ehkä hyvä jälleen hetkeksi pysähtyä pohtimaan luuston ja verenkiertoelimistön terveyttä ja keinoja, joilla niihin voi itsekin vaikuttaa.

Iho-ongelmiin löytyy apua

Aknen puhkeaminen murrosiässä on varsin yleistä eikä lääkäriin hakeutumista pidä ujostella eikä pitkittää.

Mehiläinen Myyrmäki
Erja Lehto painottaa, ettei yksikään käynti ihotautilääkärillä ole turha.

– Parempi tulla ajoissa ennen kuin akne ehtii arpeuttaa ihoa. Silloin on hyvä suunnitella iholle sopiva hoito. Hyviä lääkkeitä on olemassa. Joskus miedot paikallishoidot voidetta käyttäen saavat ihon rauhoittumaan. Toisinaan apu tulee lyhyestä tai pidemmästä lääkekuurista, kertoo ensi vuonna ihotautien erikoislääkäriksi valmistuva Erja Lehto Mehiläisestä.

Myös aikuisiän aknea esiintyy. Toinen aikuisen naisen vaiva voi olla ruusufinni tai samaan tautiperheeseen kuuluva suunympärysihottuma eli perioraalidermatiitti. Sitä eivät monetkaan Erja Lehdon mukaan tunnista itse. Tehokkaita lääkkeitä löytyy näihinkin vaivoihin.

Atooppinen ihottuma saattaa muuttaa muotoaan iän myötä ja alkaa oireilla aikuisiällä häiritsevästi silmäluomien ja huulten iholla, jolloin tietyntyyppisistä lääkevoiteistä löytyy usein apu vaivaan.

Vanhenevan ihon ongelmia ovat ihosyövät ja niiden esiasteet, erityisesti, jos iho on saanut elämän varrella runsaasti aurinkoa.

– Melanoomasta puhutaan paljon, mutta muita pahanlaatuisia ihomuutoksia, kuten tyvisolu- ja okasolusyöpää ei välttämättä tunnisteta. Varsinkin jos suvussa on melanoomaa, kannattaa seurata luomiaan. Ihotautilääkärille voi hyvin tilata ajan luomitarkastukseen. Usein käy nimittäin niin, että asiakas tulee näyttämään yhtä luomea, mutta toisesta paljastuu ongelma, muistuttaa Lehto.

Mehiläinen Myyrmäki on täyden palvelun lääkärikeskus, joka palvelee ma–to 7.30–20, pe 7.30–18 ja la 10–14.

Yhteystiedot

Mehiläinen Myyrmäki
Liesikuja 5, 01600 Vantaa
Ajanvaraus netissä tai puh. 010 414 00
Työterveyden ajanvaraus puh. 010 414 0666
www.mehilainen.fi

 

Osallistu lukijakilpailuun tästä