Kiropraktikolta apu moneen vaivaan

Kiropraktikolta apu moneen vaivaan

4439
Kiropraktikko DC Kari-Pekka Mäihäniemi

Kiropraktiikka on terveydenhuollon ala, joka on erikoistunut tuki- ja liikuntaelinten toiminnallisiin häiriöihin ja hoitoon.

Yleisimmät syyt hakeutua kiropraktikon vastaanotolle ovat kipu lanneselän alueella, niskassa tai keskiselässä. Kivun syy on tärkeä selvittää erilaisilla ortopedisilla ja kiropraktisilla testeillä.
Kiropraktikko voi auttaa myös huimauksesta, korvien soimisesta ja päänsärystä kärsiviä, kertoo Englannista kiropraktikoksi valmistunut Kari-Pekka Mäihäniemi.

Yliopistokoulutus

Kiropraktikon koulutusta ei vielä tällä hetkellä ole mahdollista saada Suomessa. Kaikki koulutetut kiropraktikot ovat saaneet koulutuksen ulkomailla, useimmiten Englannissa tai Amerikassa. Pohjoismaissa vain Tanskassa löytyy kuusivuotinen koulutusohjelma.

Vastaanotolla

Kun potilas tulee vastaanotolle, ensimmäisenä otetaan ylös potilashistoria. Tämän jälkeen tutkitaan ryhti ja tehdään ortopedisia ja kiropraktisia testejä nivelille ja lihaksille. Jos potilaalla on röntgenkuvat, otetaan huomioon niissä näkyvät mahdolliset hoitoon vaikuttavat tekijät.

Nivelten toimintahäiriöt selän alueella voivat joskus matkia sisäelinvaivoja. Viikoittain tulee useita potilaita, jotka valittavat kipua keuhkojen ja rinnan etupuolella. Syy löytyy yleensä keskiselän pikkunivelten lukkiutumisesta, kertoo Mäihäniemi.
Tuki- ja liikuntaelinvaivoissa on tärkeää ottaa huomioon kokonaisuus, koska kivun syyn aiheuttaja voi olla ihan muualla kuin itse kipu.

Manipulaatiota eli niksautusta

Kiropraktikko käyttää hoitona käsillä tehtävää manipulaatiota eli niksautusta. Myös mobilisaatio ja erilaiset lihaksiin kohdistuvat pehmytkudostekniikat kuuluvat työkalupakkiin, kertoo kiropraktikko Mäihäniemi.

Yhteystiedot

Kiropraktikko DC Kari-Pekka Mäihäniemi
Fasetti Selkäklinikka
Tikkurila, Vantaa
Puh. 0400 – 711 689, 09 – 8233513
www.dckiropraktikko.net

 

Osallistu lukijakilpailuun tästä